Over Schiphol en de luchtvaart

Sterke groei passagiersvervoer in januari


Sterke groei passagiersvervoer in januari

Het Financieel Dagblad maakte aan het begin van deze maand melding van een sterke groei van passaigiersvervoer in januari. Kunnen we hiermee concluderen dat er betere tijden aanbreken voor de luchtvaart?

IATA

De maand januari kenmerkt zich volgens de krant door een enorm sterke groei. Deze wijkt af van de afgelopen vijf jaar. Alleen in Nood-Amerika was de groei niet zo sterk. De krant baseert zich op cijfers van The International Air Transport Association (IATA).

De IATA wijst enkele redenen aan voor de groei: de economische opleving en de viering van het Chinees Nieuwjaar. Deze laatste feestdag vond plaats in januari, terwijl deze in eerder nog in februari werd gevierd.

De sterkste groei was zichtbaar onder de luchtvaartmaatschappijen in Aziƫ en de Pacific. Zij waren goed voor een groei van 14,3 procent. Op de voet gevolgd door de maatschappijen uit het Midden-Oosten met een groei van 13,5 procent.

Europa deed het zeker niet verkeerd, al is de achterstand wel groot: 8,4 procent. Ondanks de tegenvallende cijfers van Afrika (5,2 procent), Zuid-Amerika (4,9 procent) en Noord-Amerika (3,4 procent) was het dus een succesvolle eerste maand van 2017.

Trend

Het is de vraag of deze trend zich ook in de rest van het jaar zal gaan doorzetten. Is er inderdaad sprake van de economische opleving waarop men zo graag hoopt, dan zijn de cijfers voor de rest van het jaar dan ook veelbelovend. Breken binnenkort dus weer de mooie tijden aan voor de luchtvaartsector, de tijd zal het leren!